Sopimusoikeus ja sopimusriidat –
osaava juristi apunasi

Sopimusoikeus on oikeudenala, joka koskee sopimusten syntyä, ehtoja, tulkintaa, pätemättömyyttä, ja seuraamuksia. Juristimme auttaa ymmärtämään sopimusoikeutta ja tarjoaa käytännöllisiä ratkaisuja sen haasteisiin – ammattitaidolla, ketterästi ja kustannustehokkaasti.

Palvelemme sopimusoikeudellisissa asioissa sekä yrityksiä ja yhteisöjä että yksityishenkilöitä. Tarvittaessa avustamme myös sopimusriidoissa ja oikeudenkäynneissä, pyrkien aina ensisijaisesti selvittämään mahdollisuuden sovintoratkaisuun.

Autamme asiakkaitamme muun muassa osakassopimuksia, yleisiä sopimusehtoja, SaaS-sopimuksia, kuluttajasopimuksia, jälleenmyyntisopimuksia, edustussopimuksia, alihankintasopimuksia, ohjelmistokehityssopimuksia, tietojenkäsittelysopimuksia ja toimitusjohtajasopimuksia koskevissa asioissa – olipa kyse sopimuksen laatimisesta, tarkistamisesta, tulkinnasta, muuttamisesta, päättämisestä tai sopimusta koskevasta riidasta.

Sopimusoikeus - sopimuksen purkaminen - sopimuksen tekeminen - juristi - villy lindfelt

Villy Lindfelt, juristi, luvan saanut oikeudenkäyntiavustaja
044 2358 211, villy.lindfelt@lakius.fi


Työoikeus - työoikeusjuristi - työriidat

Mitä sopimusoikeus koskee?

Sopimusoikeudessa keskeisiä kysymyksiä ovat:

  1. Sopimuksen tekeminen. Sopimus syntyy, kun tarjoukseen annetaan hyväksyvä vastaus. Sitovia sopimuksia voi syntyä myös kirjallisesti, suullisesti tai käytännön toiminnan perusteella.

  2. Sopimuksen irtisanominen. Monet sopimukset voidaan irtisanoa määräajoin, tietyin ehdoin tai kohtuullista irtisanomisaikaa noudattaen. Ehtojen vastainen irtisanominen voi olla sopimusrikkomus.

  3. Sopimuksen tulkinta. Epäselvät ehdot ja eriävät käsitykset voivat johtaa tulkintariitoihin. Tällöin sopimuksen sisältö määritetään mm. oikeudellisten periaatteiden avulla.

  4. Sopimuksen purkaminen. Purkaminen tarkoittaa sopimuksen päättämistä sopimusrikkomuksen vuoksi. Purku on merkittävä toimenpide, jota ennen huolellinen juridinen arviointi on tarpeen.

  5. Sopimuksen pätemättömyys. Sopimus voi olla pätemätön, jos se on tehty esimerkiksi pakottamalla, petollisesti viettelemällä tai hyvän tavan vastaisesti.

  6. Sopimusrikkomus ja sen seuraamukset. Jos sopimusta rikotaan, seuraamuksena voi olla hinnanalennus, korvaus, purku tai muu sopimuksen tai lain mukaan määräytyvä seuraamus.

    Juristimme voi avustaa kaikissa sopimusoikeudellisissa asioissa. Ota yhteyttä tilanteesi arvioimiseksi, alkuneuvonta on maksuton. Riita-asiassa voimme puolestasi tarkistaa kattaako oikeusturvavakuutuksesi lakimieskuluja.


Mistä sopimusriitoja syntyy?

  1. Puutteellinen tai virheellinen suoritus. Tavara tai palvelu ei vastaa sovittua laatua tai sisältöä? Ostajalla voi olla oikeus korjaukseen, uuteen toimitukseen, hinnanalennukseen, maksusta pidättymiseen, vahingonkorvaukseen ja/tai kaupan purkuun. Reklamointi on tärkeää!

  2. Toimituksen viivästyminen. Sovittua toimitusta ei tehdä ajallaan? Tämä voi oikeuttaa esimerkiksi maksusta pidättymisen, vahingonkorvauksen vaatimisen tai jopa kaupan purun. Myös viivästystilanteissa ostajan reklamointi on tärkeää.

  3. Yksipuolinen sopimuksen päättäminen. Toinen sopijapuoli irtisanoo tai purkaa sopimuksen ilman laillista perustetta tai sopimuksen vastaisesti.

  4. Maksujen laiminlyönti. Sovittuja maksuja ei suoriteta tai ne suoritetaan myöhässä.

  5. Ylisuuri laskutus tai liikaa maksaminen. Laskut eivät vastaa sovittua tai esimerkiksi ylittävät hinrta-arvion enemmän kuin sopimus tai laki sallii.

    Kuulostaako tutulta? Juristimme auttaa arvioimaan tilanteesi. Ota yhteyttä, alkuneuvonta on maksuton. Riita-asiassa voimme puolestasi tarkistaa kattaako oikeusturvavakuutuksesi lakimieskuluja.

työoikeus - laiton irtisanominen - laiton purku - laiton lomautus - laiton koeaikapurku

työoikeus - työriidan eteneminen - työriita

Sopijakumppani rikkoo sopimusta, mitä tehdä?

1. Tarkista sopimus ja soveltuvan lain säännökset
Tarkista mitä sopimuksessa sovittiin ja mitä laki sanoo tilanteestasi. Esimerkiksi kuluttajansuojalaissa, kauppalaissa, asuntokauppalaissa ja maakaaressa on säännökset virheestä ja sen seurraamuksista.

2. Dokumentoi näyttö
Kerää kaikki viestintä ja aineisto – sopimukset, kuitit, valokuvat ja muut todisteet, joilla voit osoittaa sopimusrikkomuksen tai virheen olemassaolon ja vaikutukset.

3. Reklamoi!
Ilmoita vastapuolelle sopimusrikkomuksesta viipymättä ja kirjallisesti. Hyvä reklamaatio voi ratkaista tilanteen nopeasti. Sen sijaan reklamoinnin laiminlyönti voi tarkoittaa, että et voi enää vedota virheeseen.

4. Pyydä asiantuntijan lausunto (tarvittaessa)
Jos kyse on esimerkiksi teknisestä tai rakennuksellisesta virheestä, asiantuntijan lausunto virheestä ja sen vaikutuksista voi olla tarpeen.

5. Ota yhteyttä juristiin, tarkista oikeusturvavakuutus. Jos riita ei näytä ratkeavan, juristi voi arvioida oikeudellisen asemasi ja laatia puolestasi asiakirjat, kuten vaatimuskirjelmät ja vastineet, hoitaa yhteydenpidon vastapuoleen ja tarvittaessa avustaa riidan sovinnollisessa ratkaisemisessa tai oikeudenkäynnissä. Juristi voi myös tarkistaa kattaako oikeusturvavakuutuksesi riidan lakimieskuluja.

Juristimme voi avustaa kaikissa edellä kuvatuissa vaiheissa. Ota yhteyttä tilanteesi arvioimiseksi, alkukartoitus on maksuton. Riita-asiassa voimme puolestasi tarkistaa kattaako oikeusturvavakuutuksesi lakimieskuluja.


Lue lisää sopimuksista ja sopimusoikeudesta:


Sopimusoikeus – usein kysyttyä:

  • Jos sopimuksen osapuoli ei noudata sovittua, voi olla mahdollista vaatia sopimuksen täyttämistä, hinnanalennusta, vahingonkorvauksia, mahdollisesti sopimussakkoja tai jopa purkaa sopimus. Oikea-aikainen ja -sisältöinen reklamointi on yleensä myös äärimmäisen tärkeää. Arvioimme tilanteen arvioimisessa ja mahdollisissa vaatimusten esittämisessä tai niiden kiistämisessä.

  • Sopimusrikkomus voi johtaa esimerkiksi velvollisuuteen antaa hinnanalennusta, maksaa vahingonkorvauksia, sopimussakkoon tai jopa koko sopimuksen purkamiseen. Seuraamukset voivat riippua myös sopimuksen ehdoista ja siitä, millaisesta sopimuksesta on kyse ja ketkä ovat sopijapuolina. Autamme arvioimaan seuraamukset ja vaatimaan tai torjumaan vaatimuksia tehokkaasti.


  • Osakassopimus kannattaa tehdä yleensä aina, jos osakeyhtiöllä on enemmän kuin yksi osakkeenomistaja, jotta osakkaiden väliset oikeudet ja velvollisuudet ovat selkeät. Se voi estää riitoja ja epäselvyyksiä esimerkiksi osakkeiden luovutuksessa, päätöksenteossa, osinkojen jaon sekä muiden liiketoiminnan tärkeiden kysymysten suhteen. Autamme osakassopimuksen laatimisessa ja niiden arvioimisessa.

  • Osakassopimuksen rikkominen voi johtaa oikeudellisiin seuraamuksiin, kuten vahingonkorvauksiin, sopimussakkoon, sopimuksen purkamiseen tai muihin sopimusvelvoitteiden täyttämiseen pakottaviin toimiin. Rikkomus voi myös vaikuttaa osakkeiden omistusoikeuksiin tai päätöksentekoon yhtiössä. Autamme arvioimaan tilanteen ja tarvittaessa edustamme sinua riidanratkaisussa.

  • Epäselvän sopimusehdon tulkintaan saadaan apua sopimusoikeudellisista opeista ja periaatteista. Autamme sinua analysoimaan sopimusta ja neuvottelemme tarvittaessa vastapuolen kanssa selvennyksistä.

  • Kyseessä voi olla urakkasopimuksen virhe. Tilanteesta riippuen voit olla oikeutettu esimerkiksi hinnanalennukseen, vahingonkorvaukseen tai sopimuksen purkuun. Oikea-aikainen ja -sisältöinen reklamaatio on olennainen. Voimme auttaa reklamaation tekemisessä ja vaatimusten esittämisessä oikeudenkäyntiin saakka. Lue lisää urakkariidoista.

  • Kyllä, jos kyseessä on virhe, joka oli olemassa jo kaupantekohetkellä, voit mahdollisesti vaatia auton korjausta, hinnanalennusta, vahingonkorvausta tai jopa kaupan purkua. Autamme sinua laatimaan reklamaation ja ajamaan oikeutesi läpi. Lue lisää autoriidoista.