Mikä on osakassopimus?
Osakassopimuksella (eng. shareholders’ agreement) osakkeenomistajat sopivat keskinäisistä suhteistaan ja suhteesta yhtiöön. Osakassopimusta pidetään usein yhtenä yhtiön tärkeimmistä sopimuksista. Käytännössä voi todeta, että osakassopimus kannattaa tehdä lähes aina, jos osakkeenomistajia on enemmän kuin yksi tai yhtiöön tulee myöhemmin uusia omistajia.
Osakassopimus turvaa sekä osakkeenomistajan että yhtiön etuja ja on mahdollistamassa toiminnan jatkuvuutta silloinkin, kun osakkeenomistajien välille syntyy ristiriitoja tai joku osakkeenomistajista haluaa luopua omistuksestaan. Tyypillisimpiä tilanteita osakassopimuksen laatimiselle on tasavertaisten omistajien osakassopimus, pääomasijoitustoiminnan osakassopimus, teollisten kumppaneiden osakassopimus sekä pienosakassopimus (esim. työntekijän sitouttaminen).
Avustamme ammattitaidolla ja kokemuksella asiakkaitamme osakassopimuksen tekemisen kaikissa vaiheissa – selkokielellä, ketterästi ja kustannustehokkaasti.
Palvelumme:
Osakassopimuksen laadinta
Osakassopimuksen tarkistaminen ja kommentointi
Liittymissopimukset osakassopimuksiin ja uusien osakkeenomistajien tuleminen sopimuksen osapuoleksi
Osakassopimuksen ehtojen tulkinta ja osakassopimuksen mukaiset menettelyt
Osakassopimusmuutokset ja osakassopimuksen päivittäminen
Mahdollisuuksien mukaan annamme palveluista kiinteähintaisen tarjouksen tai kustannusarvion.
“Osakassopimus on yksi tärkeimmistä – ellei tärkein, osakeyhtiötä koskevista sopimuksista. Se on usein myös sopimus, joka vaatii räätälöintiä osakkaiden tavoitteiden ja intressien mukaisesti. Osakassopimuksen solmiminen on usein sekä yhtiön että sen omistajien etu, sillä se auttaa turvaamaan yrityksen toiminnan jatkuvuuden niissäkin hankalissa tilanteissa, kun osakkaiden välille on tullut ristiriitaa.”
– Villy Lindfelt, juristi, LAKIUS
Usein kysyttyä
-
Osakassopimus kannattaa tehdä yleensä aina, jos osakeyhtiöllä on enemmän kuin yksi osakkeenomistaja, jotta osakkaiden väliset oikeudet ja velvollisuudet ovat selkeät. Se voi estää riitoja ja epäselvyyksiä esimerkiksi osakkeiden luovutuksessa, päätöksenteossa, osinkojen jaon sekä muiden liiketoiminnan tärkeiden kysymysten suhteen. Autamme osakassopimuksen laatimisessa ja niiden arvioimisessa.
-
Osakassopimuksen rikkominen voi johtaa oikeudellisiin seuraamuksiin, kuten vahingonkorvauksiin, sopimussakkoon, sopimuksen purkamiseen tai muihin sopimusvelvoitteiden täyttämiseen pakottaviin toimiin. Rikkomus voi myös vaikuttaa osakkeiden omistusoikeuksiin tai päätöksentekoon yhtiössä. Autamme arvioimaan tilanteen ja tarvittaessa edustamme sinua riidanratkaisussa.
-
Osakassopimusta voidaan aina muuttaa osakkaiden keskinäisellä sopimuksella, ellei sopimuksessa toisin ole sovittu. Osakassopimus voi myös sisältää ehtoja, jotka oikeuttavat yksipuolisiin tai esimerkiksi enemmistön tukemiin sopimusmuutoksiin. Muutokset voivat liittyä esimerkiksi osakkeiden siirtoon, yhtiön hallintoon, osakkaiden velvoitteisiin tai voitonjakokäytäntöihin. Muutokset voidaan tehdä kirjallisella sopimuksella, ja muutokset kannattaakin aina tehdä dokumentoidusti. On tärkeää varmistaa, että muutokset ovat lainmukaisia ja ettei niistä aiheudu tarpeettomia tulkintaepäselvyyksiä. Lakimiehemme voi auttaa osakassopimuksen muuttamisessa ja varmistaa, että muutokset tehdään asianmukaisesti.
-
Osakassopimuksessa lunastuslausekkeet määrittävät, miten osakkeet voidaan lunastaa osakkaalta, jos osakas päättää lähteä yhtiöstä tai jos hänen osakkeensa pitää lunastaa muista syistä. Usein ehdot on jaoteltu esimerkiksi "Good leaver" ja "Bad leaver" -tilanteisiin, jossa määritellään lähtevän osakkaan saama hinta osakkeista riippuen siitä, mikä on syy tai peruste yhtiöstä lähtemiselle. Nämä lausekkeet auttavat hallitsemaan osakkaiden irtaantumisia yhtiöstä. Lakimiehemme voi auttaa neuvottelemaan ja laatimaan osakassopimuksessa selkeät ja etujesi mukaiset lunastuslausekkeet.
-
Osakassopimuksen kilpailukieltoehto tyypillisesti estää osakasta kilpailemasta yhtiön kanssa niin kauan, kuin osakas on yhtiössä osakkaana tai esimerkiksi työntekijänä tai johtajana sekä tietyn ajan sen jälkeen, kun hän on jättänyt yhtiön. Kilpailukielto on yleensä voimassa tietyn ajan (esimerkiksi 6–24 kuukautta) ja mahdollisesti myös tietyllä maantieteellisellä alueella. Ehtoa voidaan soveltaa osakkaan mahdollisiin toimiin, kuten perustamiseen tai osallistumiseen kilpailevaan yritykseen, joka voisi vahingoittaa alkuperäisen yrityksen liiketoimintaa. Kilpailukielto voi olla rajoitettu niin, että se kattaa vain tietyt liiketoiminta-alueet, joissa osakkaalla on ollut merkittävä rooli, tai se voi olla laajempi, riippuen sopimuksen sisällöstä. Olennaista on myös ottaa huomioon työsopimuslain pakottavat säännökset kilpailukieltosopimuksista silloin, kun osakas on työsuhteessa yhtiöön. Lakimiehemme voi auttaa laatimaan kilpailukieltoehtoja, tulkitsemaan ja muokkaamaan niitä sekä tarvittaessa myös niiden täytäntöönpanossa tai kiistämisessä.
-
Osakassopimuksen kilpailukieltoehdon rikkomisesta voi seurata useita seuraamuksia, jotka on yleensä määritelty osakassopimuksessa. Yleisimpiä seuraamuksia ovat taloudelliset sanktiot, kuten vahingonkorvaukset taikka sopimussakko, jotka osakas voi joutua maksamaan yritykselle, jos hän rikkoo kilpailukieltoehtoa. Lisäksi osakassopimuksessa voi olla määräyksiä, joiden mukaan ehtoa rikkonut osakas voi joutua tarjoamaan osakkeitaan lunastettavaksi sovitulla hinnalla tai hänen osakkeensa voidaan lunastaa alemmalla hinnalla ("bad leaver" -ehdon mukaisesti). Lakimiehemme voi auttaa täytäntöönpanemaan osakassopimuksen kilpailukieltoehtoja taikka kiistämään niihin perustuvat vaatimukset.
-
Osakassopimuksissa on yleensä ehdot sille, miten sopimus on päätettävissä tai purettavissa taikka miten sopimuksesta voi irtaantua. Osakassopimus voidaan aina päättää, jos kaikki osapuolet sopivat asiasta kirjallisesti. Osakassopimuksesta irtaannutaan yleensä myös silloin, kun osakkeiden omistamisesta luovutaan. On kuitenkin mahdollista, että tällaisessa tilanteessa jotkin ehdot jäävät edelleen lähtevää osakasta koskien voimaan (esim. kilpailukieltoehto tai salassapitovelvoite). Lakimiehemme voi auttaa sopimuksen purkamista tai sopimuksesta irtaantumista koskevissa kysymyksissä.
-
Jos sinulle on tarjottu liittymistä osakassopimukseen, on tärkeää tutustua sopimuksen ehtoihin huolellisesti ennen sitoutumista sopimukseen. Lue sopimus tarkasti ja varmista, että ymmärrät kaikki osakkeisiin, hallintaan ja velvoitteisiin liittyvät säännökset. Mikäli olet epävarma, voi olla hyvä idea kysyä lakimiehen neuvoja, jotta voit varmistaa, että sopimus on oikeudenmukainen ja että se suojaa etujasi. Lakimiehemme voi auttaa neuvottelemaan sopimuksen ehdoista ja tarvittaessa ehdottaa muutoksia ennen siihen sitoutumista.