Työoikeus ja työriidat –
osaava juristi apunasi

Työoikeus on osa jokaisen arkea – se säätelee työhön liittyviä työnantajan ja työntekijän oikeuksia ja velvollisuuksia. Työsopimuksen tekeminen, palkka, työaika, irtisanominen, sairauspoissaolot, syrjintäkielto, lomautukset – kaikki nämä kuuluvat työoikeuden piiriin. Juristimme auttaa ymmärtämään työoikeutta ja tarjoaa käytännön ratkaisuja sen monimuotoisiin haasteisiin – ammattitaidolla, ketterästi ja kustannustehokkaasti.

Asiakkainamme on työnantajia ja työntekijöitä. Tarvittaessa puolustamme oikeuksiasi oikeudenkäynnissä selvitettyämme ensin sovintoratkaisun mahdollisuuden. Avustamme asiakkaitamme usein esimerkiksi seuraavissa asioissa: laiton irtisanominen tai purku, muutosneuvottelut, lomautukset, työsuhteen päättämismenettelyt, työsuhteen päättämissopimukset, työ- ja johtajasopimukset, työntekijöiden osakassopimukset ja optio-ohjelmat, tietosuoja sekä työnantajan pakolliset asiakirjat.

Ota yhteyttä tilanteesi arvioimiseksi. Riita-asiassa voimme myös tarkistaa, kattaako oikeusturvavakuutuksesi lakimieskuluja.

Villy Lindfelt, juristi, luvan saanut oikeudenkäyntiavustaja
044 2358 211, villy.lindfelt@lakius.fi


Työoikeus - työoikeusjuristi - työriidat

Mistä työriita syntyy?

Työriidat syntyvät usein tilanteissa, joissa työntekijän ja työnantajan käsitykset eroavat toisistaan. Alla yleisimpiä työriitojen aiheita:

  1. Työsuhteen päättäminen ja työvoiman vähennys. Laiton irtisanominen, purku tai lomautus ovat yleisimpiä riidan aiheita.

  2. Työsuhteen ehtojen muutokset. Esimerkiksi muutokset työtehtävissä, työntekopaikassa (paikkakunnan vaihto, etä- vs. lähityö) tai palkkausperusteissa.

  3. Määräaikaiset työsopimukset. Määräaikaisuutta voidaan käyttää väärin, jos sille ei ole hyväksyttyä perustetta.

  4. Syrjintä työhönotossa tai työsuhteen aikana. Epäasiallinen kohtelu esimerkiksi sukupuolen, iän, etnisen taustan tai perhesuhteiden vuoksi voi olla työsyrjintää.

  5. Palkanmaksua koskevat erimielisyydet. Riitoja syntyy usein palkoista, ylityökorvauksista tai palkanosien perusteista.

  6. Yhteistoimintaa koskevat velvollisuudet. Työnantajan on tietyissä tilanteissa neuvoteltava henkilöstön kanssa – näiden velvollisuuksien laiminlyönti voi johtaa hyvityksiin.


Miten toimia, jos epäilet laitonta irtisanomista, purkua tai lomautusta?

  1. Kirjaa ylös tapahtumat, ota talteen todisteet. Kirjaa päivämäärät ja keskustelut ja ota talteen tärkeät sähköpostit, viestit, ilmoitukset tai muut asiakirjat. Nämä voivat olla tärkeää näyttöaineistoa työriidan edetessä ja myös sen ratkaisemisessa.

  2. Älä allekirjoita mitään kiireessä. Pyytääkö työnantajasi allekirjoittamaan ilmoituksen, palaverimuistion tai sopimuksen ilman harkinta-aikaa? Jos et ymmärrä mitä allekirjoittaminen merkitsee, voi olla parempi olla tekemättä sitä.

  3. Ota yhteys asiantuntijaan tai juristiin. Tilanteesi arvioimiseksi voit ottaa yhteyttä esimerkiksi työpaikkasi henkilöstön edustajaan (kuten luottamushenkilö) tai työoikeuteen perehtyneeseen juristiin, kuten meihin.

    Epäilynä laiton irtisanominen? Juristimme alkukartoitus on maksuton ja luottamuksellinen, ota yhteyttä tilanteesi arvioimiseksi. Voimme myös tarkistaa, kattaako oikeusturvavakuutuksesi lakimieskuluja.

työoikeus - laiton irtisanominen - laiton purku - laiton lomautus - laiton koeaikapurku

työoikeus - työriidan eteneminen - työriita

Miten työriita usein etenee työnantajan näkökulmasta?

1. Selvityspyyntö työnantajalle
Riidan ensimmäinen vaihe on usein työntekijän selvityspyyntö tai vaatimuskirjelmä esimerkiksi irtisanomisen tai toimenpiteen perusteista taikka palkanmaksusta.

2. Yhteys juristiin ennen vastaamista
Ennen vastaamista työnantajan kannattaa kääntyä juristin tai asiantuntijan puoleen, sillä hyvin laaditulla vastineella voi olla ratkaiseva vaikutus riidan lopputulokseen. Koko alkava työriita voi nimittäin päättyä hyvin laadittuun vastineeseen, jos työntekijä katsoo, että hänen vaatimuksilleen ei ole enää perusteita tai ne ovat määrältään liioiteltuja.

3. Vastaus, neuvottelut ja mahdollisesti sovinto
Useimmat riidat ratkeavat sovinnollisesti. Tarvittaessa juristi hoitaa kaiken yhteydenpidon vastapuoleen tai tämän oikeudelliseen avustajaan vastineen lähettämisestä neuvotteluihin ja sovintosopimuksen laadintaan. Koska työnantaja ja työntekijä voivat suhtautua asiaan tunteella, voi olla parempikin, että yhteydenpidon hoitaa muu henkilö.

4. Oikeudenkäynti (tarvittaessa)
Jos sovintoon ei päästä, voidaan riita viime kädessä ratkaista tuomioistuimessa. Lue täältä, miten riita-asian oikeudenkäynti etenee.

Juristimme voi avustaa kaikissa edellä kuvatuissa vaiheissa. Ota yhteyttä tilanteesi arvioimiseksi. Alkuneuvonta on maksuton. Voimme myös tarkistaa kattaako oikeusturvavakuutuksesi lakimieskuluja.


Lue lisää työoikeudesta:


Työoikeus – usein kysyttyä:

  • Työsuhteen yksipuolinen päättäminen työnantajan aloitteesta edellyttää aina lainmukaista perustetta. Työntekijällä voi olla oikeus korvauksiin laittomasta irtisanomisesta. Autamme tilanteesi arvioimisessa ja tarvittaessa myös esimerkiksi vaatimusten esittämisessä tai niiden kiistämisessä.

  • Työsuhteen perusteeton päättäminen voi oikeuttaa 3-24 kuukauden palkkaa vastaavan korvauksen saamiseen. Henkilöstön edustajilla (esim. luottamusmies, työsuojeluvaltuutettu) korvausasteikko on 3-30 kuukautta. Myös muut korvaukset voivat olla mahdollisia, kuten yhteistoimintalain mukainen hyvitys tilanteessa, jossa työnantaja on laiminlyönyt muutosneuvotteluvelvoitteitaan.

  • Työnantajalla saattaa olla oikeus tehdä vähäisiä muutoksia työsuhteen ehtoihin, mutta merkittävät muutokset erityisesti työsopimuksen ehtoihin edellyttävät yleensä sopimista, muutoksen mahdollistavaa työsopimusehtoa, työehtosopimuksen valtuutusehtoa tai viime kädessä irtisanomisperustetta. Autamme tapauskohtaisesti arvioimaan, ovatko aiotut tai toteutetut muutokset oikeutettuja.

  • Työnantajan on puututtava kiusaamiseen ja häirintään. Voimme auttaa sinua arvioimaan oikeudelliset vaihtoehdot ja tarvittaessa edustaa sinua asiassa.

  • Kilpailukieltosopimuksen rikkominen voi johtaa vahingonkorvauksiin, sopimussakkoihin ja työsuhteen päättämiseen. Tarkistamme sopimuksesi ja autamme selvittämään vaihtoehtosi.

  • Jos harkitset irtisanomisia, lomautuksia tai osa-aikaistamisia, on tärkeää toimia lain edellyttämällä tavalla. Työnantajaa sitovat muun muassa yhteistoimintalain ja työsopimuslain säännökset. Autamme suunnittelemaan ja toteuttamaan työvoiman vähentämisen lainmukaisesti ja riskejä minimoiden.

  • Työsuhderiidat alkavat usein työntekijän tai työnantajan esittämän vaatimuskirjelmän perusteella taikka työntekijän selvityspyynnöstä, johon työnantajaa pyydetään vastaamaan. Selvityspyynnön vastaaminen edellyttää yleensä huolellista juridista arviointia, sillä vastaus voi merkittävästi vaikuttaa siihen, esittääkö vastapuoli sen perusteella vaatimuksia tai millaisia vaatimuksia esitetään. Mikäli asia ei ratkea osapuolten kesken sovinnollisesti, riita voi olla mahdollista saattaa käsiteltäväksi työtuomioistuimessa tai yleisessä tuomioistuimessa. Lakimiehemme auttavat joka vaiheessa, mukaan lukien selvitysten laatimisessa, niihin vastaamisissa, mahdollisissa neuvotteluissa ja oikeudenkäynneissäkin.

  • Muutosneuvottelut on käynnistettävä, kun säännöllisesti vähintään 20 työntekijää työllistävä työnantaja suunnittelee merkittäviä muutoksia työvoimassa, kuten irtisanomisia, lomautuksia, osa-aikaistamisia tai muita työehdot muutoksia, jotka vaikuttavat työntekijöiden asemaan. Neuvottelut on aloitettava ennen päätöksentekoa ja ne tulee käydä ennen muutoksen toteuttamista. Neuvottelujen aikana työnantaja on velvollinen kuulemaan työntekijöitä, esittämään ehdotuksensa ja neuvottelemaan mahdollisista ratkaisuista. Muutosneuvotteluvelvoitteiden rikkominen voi oikeuttaa hyvitykseen tai johtaa jopa sakkorangaistukseen. Autamme työnantajia ja työntekijöitä muutosneuvotteluiden lainmukaisessa toteuttamisessa ja tarvittaessa neuvomme jatkotoimenpiteissä.