Asuntoriita – juristi apunasi asunnon tai kiinteistön virhetilanteissa

Asunnon tai kiinteistön kauppa on usein elämän suurin taloudellinen päätös. Silti riitatilanteet eivät ole harvinaisia: virheellinen myynti-ilmoitus, kosteusvaurio, puutteellinen kuntotarkastus tai kertomatta jätetyt puutteet voivat johtaa asunto- tai kiinteistökaupan virheeseen. Juristimme auttaa arvioimaan tilanteesi, puolustamaan oikeuksiasi ja löytämään parhaan mahdollisen ratkaisun – ammattitaidolla, ketterästi ja kustannustehokkaasti. Alkuneuvonta on maksuton.

Lue tällä sivulla asuntokauppariidoista, virhevastuusta asuntokaupassa, asuntokaupan kuluttajansuojasta sekä siitä, miten asuntokauppariitatilanteessa voi toimia.

autoriita - autokauppariita - autokaupan virhevastuu - autokaupan kuluttajansuoja - juristi

Villy Lindfelt, juristi, luvan saanut oikeudenkäyntiavustaja
044 2358 211, villy.lindfelt@lakius.fi


asuntoriita - asuntokauppariita - kiinteistöriita - kiinteistökauppariita.jpg

Mistä asuntokauppariita yleensä syntyy?

Asuntokauppariita voi syntyä monesta syystä – tyypillisimpiä ovat, kun asunnossa:

  • Ilmenee piileviä vikoja, kuten kosteusvaurioita tai homeongelmia

  • On rakenteellisia puutteita, joita ei kaupanteon yhteydessä paljastettu

  • Myyjä tai välittäjä on antanut puutteellista tai harhaanjohtavaa tietoa tai jotain kertomatta

  • Asunto ei vastaa sovittua laatua, varustelua tai kuntoa

  • Kustannuksista tai vastuista on epäselvyyttä (esim. taloyhtiön remontit)

Asuntoriita käsillä? Ota yhteyttä juristiimme tilanteesi arvioimiseksi, alkuneuvonta on maksuton.


Milloin asunnossa on virhe?

Asunnossa katsotaan olevan virhe esimerkiksi silloin, kun:

  • Asunto ei vastaa sitä, mistä sovittiin

  • Asunto on kunnoltaan tai varustukseltaan merkittävästi huonommassa kunnossa, kuin ostaja on voinut perustellusti odottaa (salainen, eli piilevä virhe)

  • Asunto ei vastaa myyjän antamia tietoja ja tämän voi olettaa vaikuttaneen kauppaan – tai myyjä on jättänyt antamatta sellaisia olennaisia tietoja asunnosta, joiden voi olettaa vaikuttaneen kauppaan

Oikea-aikainen reklamaatio on tärkeää, jotta ostaja säilyttää oikeuden vedota virheeseen. Reklamaatio vaatimuksineen on tehtävä kohtuullisessa ajassa ja, muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta, 2 vuoden kuluessa asunnon hallinnan luovuttamisesta tai kaupanteosta. Reklamaatio kannattaa kuitenkin tehdä viimeistään 3–4 kuukauden kuluessa siitä, kun ostaja on tullut tietoiseksi virheestä mahdollisine korjauskustannuksineen. Huolellinen ennakkotarkastus on myös tärkeä, sillä virheenä ei voi vedota seikkaan, jonka ostaja olisi voinut havaita asunnon tarkastuksessa.

Asunnon myyjän vastuuaika rakennusvirheistä on 5 vuotta kiinteistön kaupassa ja 2 vuotta asunto-osakkeen kaupassa kaupanteosta. Uudisasunnoissa myyjän vastuuaika rakennusvirheistä kestää vuositarkastukseen saakka.

Onko ostamassasi asunnossa virhe ja pohdit mitä tehdä? Ota yhteyttä tilanteesi arvioimiseksi, alkuneuvonta on maksuton.

asunnon virhe - kiinteistön virhe - asuntokaupan virhevastuu - asuntokaupan piilevä virhe - kiinteistökaupan virhevastuu.jpg

asuntokaupan purku - asuntokaupan hinnanalennus - asuntokauppariita - hinnanalennus asuntokaupassa - kiinteistökaupan purku.jpg

Asuntokaupan virheen seuraamukset

Asunnon virheen seuraamuksina kyseeseen tulevat erityisesti:

  • Hinnanalennus (esimerkiksi summa, joka vastaa osaa arvioiduista korjauskustannuksista)

  • Kaupan purku jos sopimusrikkomus on olennainen (tulee kyseeseen esimerkiksi tilanteessa, jossa virhettä ei voi korjata ilman olennaista haittaa tai hinnanalennus ei ole riittävä seuraamus)

Vahingonkorvaus voi tulla vain rajoitetusti kyseeseen. Lisäksi kummallakaan, myyjällä tai ostajalla, ei ole pääsääntöisesti oikeutta vaatia virheen korjaamista.


Välittäjän vastuu asunnon ostajalle

  • Välittäjän on myytävää asuntoa ostajalle tarjotessaan annettava ostajalle kaikki tiedot, joiden välittäjä tietää tai sen pitäisi tietää vaikuttavan asuntokaupasta päättämiseen.

  • Jos välittäjän virheellinen toiminta on aiheuttanut ostajalle vahinkoa, ostajalla on oikeus saada tästä välitysliikkeeltä vahingonkorvausta.

Välittäjä ei yleisesti vastaa asunnon virheistä, kuten esimerkiksi kaupan jälkeen havaitusta asunnon kosteusvauriosta. Myyjä on välittäjän kanssa yhteisvastuussa välittäjän antamista tai antamatta jätetyistä tiedoista, joten ostaja voi kohdistaa korvausvaatimuksensa sekä myyjälle että välittäjälle ja näin kannattaa yleensä toimiakin.

Jos juristin apu on tarpeen, ota yhteyttä tilanteesi arvioimiseksi. Alkuneuvonta on maksuton.

autoriita - autokauppariita - autokaupan riitauttaminen - autokaupan virhevastuu - virhevastuu autokaupassa - kuluttajansuoja.jpg

asuntokauppariita - asuntoriita - kiinteistökauppariita

Miten toimia, jos epäilet asunnon virhettä?

  1. Tarkista kauppakirja, myyntiesite ja mahdollinen kuntotarkastusraportti. Varmista, mitä asunnosta tai kiinteistöstä on sovittu, mitä myyntitietoja annettiin ja mitä kunnosta on ilmoitettu.

  1. Dokumentoi virhe, hanki asiantuntijalausunto. Dokumentoi virhe esimerkiksi valokuvin. Valitsemasi asiantuntija voi myös antaa kirjallisen arvion virheestä ja arvioiduista korjauskustannuksista.

  2. Reklamoi myyjälle kohtuullisessa ajassa. Ilmoita virheestä myyjälle kirjallisesti kohtuullisessa ajassa, aikarajojen puitteissa. Reklamaatiossa voit myös esittää virheestä johtuvat vaatimuksesi.

  3. Käänny tarvittaessa juristin puoleen. Juristi voi arvioida virhettä ja mahdollisia seuraamuksia oikeudellisesta näkökulmasta ja auttaa vaatimuskirjelmän laatimisessa ja lähettämisessä, sovintoneuvotteluissa ja mahdollisesti myös esimerkiksi oikeudellisissa toimenpiteissä, mikäli siihen ratkaisuun päädytään.

Epäiletkö asunnon virhettä? Jos juristin apu on tarpeen, ota yhteyttä tilanteesi arvioimiseksi. Alkuneuvonta on maksuton.


Asunnossa virhe tai asuntokauppariita käsillä?

Ota yhteyttä, juristimme antaa alustavan arvion tilanteestasi nopeasti ja luottamuksellisesti.
Riita-asiassa voimme tarkistaa, kattaako oikeusturvavakuutuksesi lakimieskuluja.
044 2358 211 |  villy.lindfelt@lakius.fi